Neurofeedback is een praktische training.

Neurofeedback is een methode voor het in balans brengen van de hersenactiviteit. Na meting van de activiteit van de hersenencellen wordt de informatie doorgestuurd naar de computer. Na verwerking wordt de informatie weer terug gekoppeld (feedback )  naar de hersenen. Deze worden geïnformeerd door geluid en beeldsignalen over hun eigen functioneren.

Er wordt informatie aangeboden over disbalans, turbulentie of stress. Als reactie hierop gaan de hersenen zich anders en efficiënter organiseren. Het resultaat is dat men veerkrachtiger, flexibeler, creatiever en rustiger wordt. Ook op fysiek gebied kan neurofeedback invloed hebben want ook lichamelijke functies worden door de hersenen gestuurd.

Hoeveel trainingen heb ik nodig?

Dit is zeer persoonlijk omdat ieder brein verschillend is. Bovendien kunnen externe factoren (bijvoorbeeld stressvolle periode of medicatie) van invloed zijn. Meestal is er wel binnen vijf tot zes keer verandering of een duidelijke omslag te bemerken, het contact met de mensen om je heen verloopt soepeler, het humeur verbetert, je maakt je minder zorgen en slaapt beter. Soms gebeurt dit al na 3 trainingen. Voor een blijvend resultaat zijn tien tot twintig sessies aan te bevelen. Je hoeft dit niet perse in een aaneengesloten periode te doen; Neuroptimal neurofeedback is flexibel inzetbaar.

Het effect van een training gaat namelijk niet verloren; het is na een langere periode misschien wel een beetje weggezakt maar je hersenen hebben altijd iets geleerd van de aangeboden informatie en daardoor een groter vermogen. Je persoonlijke drempels verminderen of verdwijnen. Je kunt de trainingen ook altijd onderbreken en weer beginnen wanneer je zelf wilt. Ook voor kortdurende doeleinden is Neuroptimal zinvol, bijvoorbeeld goed kunnen concentreren op een proefwerkweek / examen of reset bij jetlag. In geval van peak performance kan neurofeedback ook langduriger ingezet worden.